מנשך הפוך אצל ילדים

מנשך הפוך אצל ילדים

ילדים ומבוגרים רבים סובלים מתופעה אורתודנטית מורכבת שנקראת מנשך הפוך. מדובר בסיטואציה מורכבת ולא פשוטה שכרוכה בטיפולים קשים וארוכים. מהו מנשך הפוך, עד כמה הוא נפוץ בקרב ילדים ואיך מטפלים בו?

 מנשך הפוך (או כפי שהוא מכונה באנגלית, Cross bite) זהו ליקוי דנטלי המתבטא בחוסר התאמה בין קשת השיניים התחתונה לבין קשת השיניים העליונה היוצר מצב של מנשך שאינו תקין. מצב זה עלול לגרום לנראות לא אסתטית של כל הפנים בעקבות מנח הלסת התחתונה לצד או לפנים, שמשפיע על כל אזורי הפנים והנראות הכללית של המטופל. הגורמים למנשך הפוך מגוונים ונעים לאורך הספקטרום שבין תורשה גנטית של המצב, ליקוי עקב הרגלים כגון מציצת אצבע[ דחיפת לשון. ואף בחלק מהמקרים הפרעה התפתחותית. המצב הנורמטיבי הוא שכל השיניים בלסת העליונה עוטפים את הלסת התחתונה בהתאמה מושלמת. כשהמנשך הפוך – השן התחתונה תהיה קדמית או חיצונית לשיניים העליונות, מצב שמצדיק ללא ספק תהליך של יישור שיניים.

אפשרויות טיפול לתיקון מנשך הפוך

רוב המקרים של התופעה הם גנטיים, כלומר אם לפחות הורה אחד סבל ממנה אז סביר להניח כי הוא יוריש לילדיו את התופעה. המצב מקושר לעיתים עם חך ושפה שסועים. מדובר בליקוי אופייני בקרב ילדים רבים המוצאים עצמם סובלים מן התופעה. לעומת זאת, לא הכול שחור – ישנן אפשרויות טיפול נרחבות וקלות לטיפול בבעיה, ולמעשה בחלק מהמקרים הטיפולים משולבים יחדיו כדי לשפר ככל הניתן את מצב המטופל ובריאותו, ולתת תוצאה אפקטיבית לטווח רחוק ככל הניתן.

הרחבת הלסת העליונה – במקרים של מנשך הפוך שנוצר כתוצאה מהתפתחות לא נכונה של הלסת, ישנו תהליך יישור שיניים, משתמשים במכשיר שמרחיב את הלסת העליונה כדי לעזור לה להתפתח ולצמוח באופן יעיל ובריא לגודלה הנכון. המכשיר הוא מכשיר מתכתי אשר מותאם על השיניים האחוריות ובאופן הדרגתי ואיטי מרחיב את החך, תהליך המאפשר ללסת העליונה "לנשום" ולהתפתח. הרחבת הלסת העליונה הוא אחד מהטיפולים הפחות נראים לעין, אלא אם נוצר מצב של פתיחה רחבה של הפה מכיוון שהמכשיר מולבש על השיניים הטוחנות האחוריות. מטופלים אשר מרכיבים את המכשיר עשויים לסבול מאי נוחות מכיוון שמבוצעת למעשה "מניפולציה" לעצם הלסת. העצמות באזור לא מתחילות תהליך איחוי עד גיל 12-13, ולכן מומלץ להתחיל בטיפול מוקדם ככל הניתן כדי להקל על המטופל. הטיפול אורך בממוצע כשנה אבל משך הרכבתו תלויה בתזוזת השיניים הנדרשת, משמע ככל שהלסת תחזור למקומה הטבעי מהר יותר – כך המטופל ייפרד מהמכשיר מהר יותר בהתאמה.

רסן לטיפול במנשך הפוך – עוד שיטה לטיפול בתופעה המצערת היא באמצעות מסכה או רסן שמושכים בצורה הפוכה. זה נשמע מפחיד, אנחנו יודעים, אבל זו דרך נפוצה לתקן אותה. הרסן מולבש על המצח והסנטר ומתחבר לפלטה באמצעות גומיות על מנת למשוך את הלסת העליונה למקומה בתהליך הדרגתי. אנחנו יודעים שזה מביך ללבוש את זה לבית הספר, אך במהלך השהייה בבית הילדים לא יתנגדו.  למרות זאת, האורתודנטים ממליצים על חבישה ארוכה ככל הניתן כדי לשפר את התוצאות.

עקירות שיניים – כואב מאוד, אך לפעמים הכרחי. ישנם מקרים בהם מנשך הפוך נוצר בעקבות עודף של שיניים בלסת התחתונה. אם וזה אכן המקרה, הרופא המטפל עלול להמליץ על עקירת שיניים בהיקף מסוים. העקירות קריטיות להמשך הטיפול ומאפשרות ללסת לחזור למקומה ולהמשיך בתהליך השיקום. עקירת שיניים מתקיימת תחת הרדמה מקומית למרות שבמקרים קשים יותר כמו עקירה כירורגית לפעמים ישנו צורך בהרדמה כללית. בד בבד, עקירה רגילה היא תהליך נפוץ, מהיר ולא כואב (למעט תחושת המשיכה הקלה).

אחוזי ההצלחה בטיפול הם גבוהים מאוד ולמעט מקרים חריגים ביותר הטיפול אורך בין שנה לשנתיים, תלוי במצב הלסת של המטופל ובדרך התגובה שלה אל הטיפול.

כתוב/כתבי תגובה