כל מה שחשוב לדעת על התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף

כל מה שחשוב לדעת על התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף

העולם משתנה בקצב מסחרר. בתחומים רבים אפשר לראות האצה של ממש בקצב התמורות – וכדי לחיות את החיים הטובים ביותר האפשריים אנחנו נדרשים להתאים את עצמנו לשינויים, ובפרט לנצל הזדמנויות חדשות. התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף היא דוגמה טובה להזדמנות כזו.

למה כדאי להתקין עמדת טעינה לרכב חשמלי?

ב-2021 המין האנושי כבר מבין שאי אפשר יותר להמשיך ולזהם את האוויר. יש כמובן מי שהבינו זאת כבר לפני 10 ו-20 שנה – למשל אילון מאסק שהקים ב-2003 את טסלה, חברה לייצור כלי רכבים שמונעים בכוח החשמל בלבד במקום הבנזין שגם הפקתו וגם השימוש בו פוגעים בסביבה.

בשנים הקרובות המהפכה צפויה להתממש. כבר היום שווי השוק של טסלה גדול מזה של כל 10 החברות הגדולות בשוק הרכב ביחד (!), ובמדינת קליפורניה הועבר חוק לפיו החל מ-2035 תיאסר מכירת רכבים עם מנוע בנזין.

בהתאם התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף היא רק עניין של זמן – ומאחר שלמכוניות החשמליות יתרונות רבים ולא "רק" אקולוגיים, כדאי להקדים.

מה קובע החוק לגבי התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף?

התקנת עמדת טעינה בבית משותף היא סוגיה שהחוק הקיים עדיין לא התייחס אליה באופן ספציפי, אולם עורכי דין שתחום המומחיות שלהם הוא חוק המקרקעין ובניינים משותפים כבר חיוו את דעתם בנושא.

לפי חוק המקרקעין, כל בעל נכס בבית משותף רשאי לעשות ברכוש המשותף שימוש "סביר". שימוש שמוגדר כ"לא רגיל" מחייב קבלת הסכמת כלל דיירי הבניין. התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף היא אופציה שלא הייתה קיימת כשנוסח חוק המקרקעין, ובתי המשפט עדיין לא נדרשו לתת את דעתם עליה – כך שנכון לעכשיו הקביעה אם מדובר בשימוש "סביר" או "לא סביר" נתונה לפרשנות.

אם ישנו תקנון לבית המשותף התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי תוכל להתבצע גם אם רוב הדיירים יסכימו על כך – באמצעות שינוי התקנון. באופן כללי ההמלצה של משפטנים היא לגבש הסכמה של לפחות רוב הדיירים, וכמו כן למצוא דרך שבה כל השכנים שיבחרו לנצל את יתרונות הרכב החשמלי יוכלו להשתמש בעמדה.

המתווה של משרד האנרגיה

משרד האנרגיה, שמעודד מעבר לאנרגיות נקיות ובהתאם גם התקנת עמדות טעינה לכלי רכב חשמליים, פרסם ביוני 2020 מתווה ייעודי לבניינים משותפים.

על-פי מתווה זה, שנכון לתחילת 2021 עדיין לא הפך לתקנות מחייבות, יוכל כל דייר בעל רכב חשמלי לפנות אל נציגי הדיירים (כלומר הוועד) ולהודיע כי ברצונו להתקין עמדת טעינה בשטח המשותף. הנציגות תידרש להציג בפניו תנאים תוך 15 ימים. בהיעדר תגובה, או אם התנאים נראים לו לא מציאותיים, יוכל אותו דייר לערב בסוגיה את המפקח על המקרקעין. דייר שמבקש לבצע התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף עם חיבור למונה חשמל פרטי יוכל לעשות זאת לאחר הודעה לנציגות הדיירים בתוך 15 ימים.